Sprawdź, co potrafi niezwykły układ pokarmowy dziecka

Podstawowym zadaniem przewodu pokarmowego jest trawienie pożywienia i wchłanianie substancji potrzebnych do funkcjonowania i wzrostu organizmu. Przewód pokarmowy stanowi także barierę ochronną przed groźnymi patogenami. Dzięki obecności substancji bakteriobójczych czy obecności mikroflory jelitowej chroni organizm przed wnikaniem szkodliwych substancji.

Funkcje układu pokarmowego

Zadania, jakie codziennie ma przed sobą przewód pokarmowy Twojego dziecka są szczególnie trudne w okresie niemowlęcym, ponieważ układ trawienny maluszka wciąż dojrzewa. Organizm niemowlęcia ma zwiększone zapotrzebowanie na substancje budulcowe przy niedostatecznie sprawnych mechanizmach biorących udział w procesach trawienia i wchłaniania. Dlatego ważne jest wspieranie rozwoju układu pokarmowego Twojego dziecka. Wiedząc, jak funkcjonuje przewód pokarmowy i poszczególne narządy, łatwiej zrozumiesz potrzeby Twojego maluszka.

Układ pokarmowego człowieka – najważniejsze funkcje:

  • Mechaniczne rozdrabnianie pokarmu, które zachodzi już w jamie ustnej.
  • Mieszanie pokarmu ze śliną i formowanie kęsa (możliwe dzięki obecności języka oraz ślinianek, wydzielających ślinę do jamy ustnej).
  • Przełykanie i pasaż pokarmu przez przełyk do żołądka (pierwsza czynność - zależna od naszej woli, druga - nie).
  • Trawienie (hydroliza) pokarmów pod wpływem enzymów, którego początek zachodzi już w jamie ustnej.
  • Wydzielanie enzymów trawiennych niezbędnych do trawienia, a także substancji ochronnych (kwas solny, lizozym) i ważnych hormonów.
  • Wchłanianie produktów trawienia – aminokwasów, kwasów tłuszczowych, glicerolu, cholesterolu i cukrów prostych.

Trawienie i wchłanianie – kluczowe procesy dla prawidłowego wzrostu Maluszka

W jamie ustnej i żołądku dochodzi do rozdrobnienia i wymieszania pokarmu z jednoczesnym jego wstępnym trawieniem. W jamie ustnej dzięki obecności amylazy ślinowej, zachodzi początkowe trawienie cukrów, np. skrobi. W żołądku trawione są białka, za hydrolizę których odpowiada enzym –  pepsyna. U niemowląt występuje również specjalny enzym – podpuszczka, który dodatkowo ułatwia trawienie białek mleka. Dzięki obecności lizozymu w ślinie i wydzielaniu kwasu solnego w żołądku możliwe jest stworzenie bariery chroniącej organizm przed bakteriami.

Trawienie pokarmu jest złożonym procesem, zachodzącym przy udziale enzymów wydzielanych do światła przewodu pokarmowego. Trawienie polega na przekształceniu wielocząsteczkowych związków: węglowodanów, białek i tłuszczów na proste związki: cukry proste, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe, które mogą być wchłonięte do krwi lub limfy, a następnie zostać wykorzystane przez organizm człowieka.

Kolejnym miejscem, w których dochodzi do trawienia jest pierwszy odcinek jelita cienkiego – dwunastnica. Dzięki działaniu żółci (produkowanej przez wątrobę) tłuszcze są rozbijane na mniejsze cząsteczki i przygotowywane na działanie enzymu trawiennego – lipazy trzustkowej. Rozbija ona cząsteczkę tłuszczową na glicerol i kwasy tłuszczowe. Węglowodany trawione są przy udziale amylazy trzustkowej oraz odpowiednich enzymów trzustkowych: maltazy, laktazy, sacharazy. Efektem trawienia wielocukrów jest rozszczepienie cząsteczek i powstanie cukrów prostych. W jelicie cienkim odbywa się kontynuacja trawienia białek. Dzięki specyficznym enzymom trzustkowych polipeptydy i oligopeptydy trawione są do małych peptydów i aminokwasów – składowych cząsteczek białka.

W jelicie cienkim dochodzi  do wchłaniania strawionych substancji. W dwunastnicy wchłaniane są żelazo, wapń, magnez, sód i częściowo woda. W jelicie cienkim wchłaniane są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), cukry proste, peptydy i aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe, glicerol i cholesterol. W okrężnicy (jelicie grubym) dochodzi do formowania kału oraz wchłaniania wody, glukozy, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin (K, B1, H) oraz składników mineralnych (chloru, potasu i sodu).

Wchłanianie to kluczowa funkcja kosmków jelitowych, pokrywających powierzchnię jelita cienkiego. Tu zachodzi wchłanianie prostych składników odżywczych, które następnie transportowane są do wątroby za pośrednictwem żyli wrotnej.

W jelicie grubym nie ma już kosmków jelitowych. Występują w nim bakterie symbiotyczne, tzw. mikroflora jelitowa. Dzięki mikroflorze jelitowej odbywa się bakteryjna fermentacja błonnika, wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz produkcja niektórych witamin – biotyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, kwasu nikotynowego, witaminy B12 i K. W odbytnicy następuje formowane kału, który wydalany jest dzięki mięśniom odbytu, których stymulacja jest zależna od naszej woli.

Układ pokarmowy dziecka rozwija się stopniowo i osiąga pełną dojrzałość w ciągu pierwszych 3. lat życia maluszka. W tym czasie różni się nieco od dojrzałego przewodu pokarmowego. Mikroflora jelitowa nie jest w pełni dojrzała, dlatego łatwiej o infekcje lub alergie pokarmowe. Z powodu przejściowych niedoborów laktazy, mogą pojawić się trudności z trawieniem laktozy – cukru mlecznego.

TAGI: układ pokarmowy, trawienie, wchłanianie, żołądek, enzymy, podpuszczka, przewód pokarmowy, brzuszek, mikroflora, jelita

To było fajne! Dziękujemy!
Wyślij artykuł
Dziękujemy! Wiadomość została wysłana

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie