Składniki mineralne są niezbędnym elementem zbilansowanej diety maluszka, gdyż wspierają prawidłowy rozwój organizmu. Dziecko otrzymuje je wraz z mlekiem mamy (lub mlekiem modyfikowanym) oraz wraz z posiłkami uzupełniającymi wprowadzanymi do diety na odpowiednim etapie rozwoju dziecka.
Co znajdziesz w tym artykule:
Niemowlęta karmione piersią
Jak rekomenduje WHO do 6. miesiąca życia niemowlęcia mleko mamy stanowi wyłączny pokarm dziecka, a w kolejnych miesiącach, wraz z rozszerzaniem diety, mleko mamy powinno by podstawą menu dziecka. Jeśli mama prawidłowo komponuje swoją dietę i dba o zbilansowany jadłospis nie musi suplementować wszystkich niezbędnych składników mineralnych (wyjątkiem jest jod). Aktualne rekomendacje PTGHiZD (2016) mówią o spożywaniu 4-6 g soli spożywczej jodowanej dziennie w przez mamy karmiące piersią, a w razie niedoborów jodu – suplementację 150 µg (jodowana woda lub dietetyczna, potasowa sól kuchenna). Czasem może zachodzić także potrzeba suplementowania przez mamę żelaza – w ilości mniejszej niż w czasie ciąży, czyli 20 mg każdego dnia
Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni
Dowiedz się, jak prawidłowo komponować dietę Twojego dziecka w czasie 1000 pierwszych dni życia.
SprawdźNiemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym
Jeśli mama nie karmi piersią lub włączyła karmienie mieszanie, część składników mineralnych jest w stanie zapewnić dziecku podając odpowiednie mleko modyfikowane. Obecnie mieszanki są wzbogacane w niezbędne składniki mineralne, dlatego podając je maluszkowi należy zasięgnąć porady lekarza dotyczącej ewentualnej, dodatkowej suplementacji. Wyboru odpowiedniego mleka modyfikowanego należy dokonać wspólnie z lekarzem.
Czy wiesz, że...?
Mleko krowie nie powinno pojawić się w diecie niemowlęcia jako odrębny, samodzielny posiłek, ponieważ zawiera niewystarczającą ilość witamin i żelaza, a także zbyt dużą ilość białka i sodu. W pierwszym roku życia dziecko powinno spożywać jedynie przetwory z mleka (np. jogurty czy sery) wprowadzane w okresie rozszerzania jego diety.
Przejdź do stronyRozszerzanie diety niemowlęcia – ważny etap w żywieniu dziecka
Wprowadzanie żywności uzupełniającej do diety dziecka należy rozpocząć nie wcześniej niż po 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia. Rozszerzanie diety niemowlęcia ma na celu wzbogacenie jego codziennego jadłospisu w składniki odżywcze, np. cenne witaminy i składniki mineralne, których samo mleko mamy nie jest już w stanie zapewnić. Ten etap w żywieniu niemowlaka służy także zaznajomieniu go z nowymi potrawami i kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych. Rozszerzanie diety należy prowadzić stopniowo, obserwując reakcje dziecka na nowe produkty. Warto dążyć do podawania dziecku różnych produktów (z każdej z grup), aby jak najpełniej wykorzystać zawartość witamin czy składników mineralnych w żywności.
Które ze składników mineralnych są ważne dla maluszka?
- Jod – jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór powoduje zaburzenia rozwoju, spowalnia wzrost i ogranicza zdolność uczenia się.
Dzienne zapotrzebowanie na jod dla niemowląt w wieku 0 – 5 miesięcy wynosi 110 µg /dzień (jest to wystarczające spożycie - AI), dla starszych niemowląt do 1 roku życia AI – 130 µg /dzień, a u dzieci w wieku 12 – 36 miesięcy rekomendowane jest spożycie 90 µg jodu dziennie1.
- Żelazo – jest potrzebne do prawidłowego tworzenia hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi (erytrocytów) oraz dla rozwoju poznawczego i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W przypadku niedoborów żelaza u dziecka może dojść do zaburzeń rozwoju. Po 6. miesiącu życia zapas żelaza zgromadzony w czasie ciąży u dziecka oraz ilość, którą otrzymuje podczas karmienia piersią stopniowo zaczyna nie wystarczać, dlatego pierwiastek ten musi być uzupełniany.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla niemowląt w wieku 0 – 5 miesięcy wynosi 0,3 mg/dzień (jest to wystarczające spożycie - AI), dla starszych niemowląt do 1 roku życia AI – 11 mg/dzień, a u dzieci w wieku 12 – 36 miesięcy rekomendowane jest spożycie 7 mg żelaza dziennie1.
- Wapń – to ważny składnik mineralny, który odpowiada za prawidłowy rozwój kości i zębów. Niedobór tego pierwiastka może prowadzić do osłabienia kości, ich podatności na złamania. Wapń jest również potrzebny do prawidłowej pracy układu nerwowego i serca.
Więcej o roli wapnia i witaminy D przeczytasz tu: Wapń i witamina D w diecie dziecka
TAGI: dieta dziecka, składniki mineralne, wapń w diecie