Przychodzi czas, gdy samo mleko nie jest w stanie zaspokoić już potrzeb żywieniowych małego brzuszka. Pora rozpocząć rozszerzanie diety, a wraz z nim wprowadzenie glutenu do diety niemowlęcia.
Co znajdziesz w tym artykule:
Rozszerzanie diety niemowlęcia to bardzo ważny proces, którego celem jest stopniowe wprowadzanie posiłków innych niż mleko i w efekcie prawidłowe zbilansowanie jadłospisu maluszka. Jego istotnym elementem są produkty zbożowe, także te zawierające w swoim składzie gluten. „Oswajanie” małego brzuszka z glutenem warto rozpocząć zgodnie z zaleceniami ekspertów.
Gluten – czyli co?
Nazwą gluten określa się mieszaninę białek (gluteniny i gliadyny), które są zawarte w ziarnach niektórych zbóż. Zboża te określamy potocznie jako „glutenowe”.
Jakie produkty zawierają gluten?
Gluten zawierają m.in. ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i orkiszu oraz produkty z nich wytwarzane, czyli kasze, pieczywo, makarony i wiele innych produktów zbożowych, które będą stanowić w przyszłości podstawę jadłospisu dziecka.
Jednak nie wszystkie zboża zawierają gluten. Naturalnie bezglutenowe są m.in. gryka, proso, ryż i kukurydza, a z mniej popularnych – amarantus czy komosa ryżowa.
Od kiedy gluten?
Najnowsze zalecenia dotyczące żywienia niemowląt wskazują, aby wprowadzanie glutenu rozpocząć od małych ilości w dowolnym okresie po ukończeniu 4. m.ż. (17. tyg.ż.) do 12. m.ż.
Zdarza się, że rodzice niechętnie podają pokarmy zawierające gluten lub celowo opóźniają moment jego wprowadzenia. Przyczyną jest obawa przed alergią (zwłaszcza, gdy w rodzinie występowały wcześniej jej przypadki). Specjaliści przekonują jednak, by nie czekać z wprowadzeniem glutenu do diety niemowląt potencjalnie zagrożonych alergią. Jeśli wystąpi niepożądana reakcja, należy skonsultować się z lekarzem pediatrą, aby ustalić jej przyczyny.
Jak wprowadzać gluten do diety niemowlęcia?
Przede wszystkim, należy przestrzegać kilku prostych zasad:
- Wprowadzanie glutenu do diety niemowlęcia powinno następować stopniowo. Dzięki temu możesz obserwować, jak Twoje dziecko reaguje na zawartość glutenu w posiłkach.
- Według zaleceń, zaczynamy od niewielkich ilości produktu glutenowego np. dodanego do mleka mamy, odpowiedniego mleka modyfikowanego lub przecieru warzywnego dla niemowląt.
- Jeśli maluch dobrze reaguje na produkty gluten, podawaną ilość produktów glutenowych można zwiększać, aż do podania pełnego posiłku (na przykład porcji kaszki pszennej lub wielozbożowej).
Aby wprowadzić gluten – zbożowe kaszki!
Chcesz wprowadzić gluten, ale nie wiesz, jak zacząć? Z pomocą przychodzą Ci zbożowe kaszki, i to z kilku ważnych powodów.
- Najprostszy sposób na wprowadzenie glutenu do diety niemowlęcia
Dodanie bezmlecznej glutenowej kaszki do mleka mamy lub modyfikowanego sprawdza się doskonale w przypadku najmłodszych, 5- czy 6-miesiecznych maluszków. W naturalny sposób, wraz z codziennie wypijanym mlekiem, otrzymują wówczas niewielką ilość produktu glutenowego.
- Bezpieczny mały brzuszek
Skład kaszek, a także ich konsystencja są dopasowane do potrzeb niemowląt i małych dzieci. Co ważne, zboża, z których powstają, pochodzą wyłącznie z kontrolowanych upraw, a normy ich jakości i bezpieczeństwa są nawet 1000 razy* wyższe niż dla zbóż dla dorosłych! To niezwykle istotne w okresie, gdy mały brzuszek Twojego dziecka wciąż dojrzewa,a wrażliwość organizmu na szkodliwe substancje jest wyższa niż u osób dorosłych. Dlatego kaszki (np. BoboVita) ze wskazaniem wieku na opakowaniu to doskonały sposób na zapewnienie brzuszkowi bezpiecznej przygody z glutenem.
Jaką kaszkę wybrać dla małego brzuszka?
Zwracaj uwagę na wskazanie wieku oraz pozostałe ważne informacje zawarte na opakowaniu. Kaszki wielozbożowe i manna, przeznaczone dla najmłodszych niemowląt, pomogą Ci wprowadzić gluten do diety niemowlęcia, której rozszerzanie dopiero się rozpoczyna. Wśród ogromnego wyboru smaków i rodzajów kaszek dla dzieci znajdziesz zarówno te zawierające gluten, jak i kaszki bezglutenowe, w wersji z dodatkiem mleka modyfikowanego (kaszki mleczne) i bez (kaszki bezmleczne).
* dotyczy norm na pestycydy w zbożach