Kwas foliowy
Zapobiega wadom układu nerwowego. Zaleca się przyjmować 0.4 mg kwasu foliowego 3 miesiące przed poczęciem i przez cały czas trwania ciązy.
Już od początku ciąży trwa okres 1000 pierwszych dni życia dziecka - kluczowych dla rozwoju i zdrowia w przyszłości. Bardzo ważną rolę pełni w tym czasie sposób odżywiania się, zarówno przyszłej mamy, jak i – po narodzinach – dziecka.
Odpowiednia, prawidłowo zbilansowana dieta w ciąży przynosi zatem korzyści Tobie i rosnącemu w Twoim brzuchu maleństwu. Sprawdź, dlaczego dieta przyszłej mamy jest tak ważna dla Ciebie i dziecka.
Najważniejsze źródło witamin, składników mineralnych i błonnika w codziennym jadłospisie. Staraj się wybierać świeże owoce i warzywa, najlepiej sezonowe. Staraj się jeść ich jak najwięcej na surowo (o ile dobrze je tolerujesz). Zamiast smażyć, przyrządzaj posiłki z warzywami gotowanymi na parze - zachowują one więcej składników odżywczych. W diecie przyszłej mamy szczególnie cenne będą warzywa zielone, bogate m.in. w kwas foliowy (szpinak, kapusta, brokuły, cykoria) oraz warzywa czerwone (marchew, pomidory, papryka), które są źródłem beta-karotenu.
Ważne źródło łatwo przyswajalnego białka. Upewnij się, że mięso i ryby są świeże i ze sprawdzonych źródeł i spożywaj je po obróbce termicznej. Wybieraj chude mięsa, które 1-2 razy w tygodniu zastąp rybą (łosoś, mintaj, śledź). Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, w tym szczególnie cennego dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka kwasu DHA.
Wybieraj produkty zbożowe jak najmniej przetworzone: pieczywo pełnoziarniste, kasze, przetwory ze zbóż z pełnego przemiału. Produkty zbożowe są bardzo ważnym źródłem węglowodanów (energii), witamin i składników mineralnych, a także cennego błonnika.
Mleko, kefiry, jogurty, biały ser, rzadziej ser żółty – to produkty, które będą cennym źródłem wapnia, a także białka w Twojej diecie.
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy (także ten z pierwszego tłoczenia) czy słonecznikowy to źródło energii i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Największą wartość mają „na surowo”, dlatego jak najczęściej dodawaj je do surówek czy sałatek.
Spożycie niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych może wywołać zakażenie listerią, które może być dla Was niebezpieczne.
Spożycie surowych jajek może być przyczyną zatrucia pokarmowego, np. bakterią salmonelli. W czasie ciąży powinno się spożywać jajka wyłącznie po obróbce termicznej, nawet jeśli masz dostęp do produktów z zaufanej hodowli.
Chociaż kiełki są bogactwem witamin, to bardzo często zdarza się, że rozwija się na nich pleśń lub bakterie, mogące wywołać zatrucie pokarmowe.
Spożywanie surowych i mrożonych owoców morza, a także surowych ryb, w tym również w formie sushi czy sashimi może skutkować zatruciem pokarmowym.
Chociaż wątróbka jest źródłem żelaza, to pamiętaj, że może być również źródłem różnych zanieczyszczeń, dlatego nie spożywaj jej zbyt często.
Alkohol, papierosy i wszelkiego rodzaju narkotyki mogą poważnie zaszkodzić Twojemu dziecku i Tobie, dlatego w czasie ciąży są bezwzględnie zakazane!
Masz tyle na głowie, więc może skorzystać z okazji i zjeść coś „szybkiego”? Popularne „fast foody” to źródło nadmiernych kalorii, a bardzo często także niezdrowych tłuszczów trans i dużych ilości soli, mogą także zawierać sztuczne dodatki i konserwanty.
W tym przypadku zalecane jest ograniczenie, ponieważ podobnie jak teina, pobudza, dlatego zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny do ok. 300 mg na dobę (ok. 1-2 kawy dziennie).
Nie jest znany ich wpływ na ciążę, dlatego w przyjmowaniu preparatów ziołowych zaleca się ostrożność i każdorazową konsultację z lekarzem.
Konserwy, koncentraty, mielonki, parówki, mrożone potrawy mięsne, kolorowe i gazowane napoje nie są zakazane, ale lepiej ich unikać, ponieważ są one źródłem sztucznych barwników, konserwantów, aromatów i dużej ilości cukrów (sacharozy), które nie są obojętne dla Twojego zdrowia.
Kwas foliowy
Zapobiega wadom układu nerwowego. Zaleca się przyjmować 0.4 mg kwasu foliowego 3 miesiące przed poczęciem i przez cały czas trwania ciązy.
Żelazo
Niezbędne dla tworzenia się czerwonych krwinek. Istotne dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych. Ważne dla odporności. Zalecane spożywanie pokarmów bogatych w żelazo lub suplementacja - zalecana dawka ok. 28 mg na dobę.
Witamina C
Wspomaga przyswajanie żelaza. Istotna dla odporności. Zalecane spożywanie pokarmów bogatych w wit. C.
Wapń
Kluczowy dla rozwoju układu kostnego dziecka (i dla stanu Twoich kości). Zalecane spożywanie pokarmów bogatych w wapń.
Witamina D
Wspomaga wchłanianie wapnia. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu. Istotna dla odporności. Zalecane spożywanie pokarmów bogatych w wit. D i suplementacja - zalecana dawka to 2000 j.m. przez całą ciążę.
Kwasy tłuszczowe omega-3 ( w tym kwas DHA)
Niezwykle istotne dla rozwoju układu nerwowego, mózgu i wzroku. Zapobiegają rozwojowi chorób serca. Zalecane spożywanie pokarmów bogatych w DHA i suplementacja.
Błonnik
Zwiększa poczucie sytości. Może zapobiegać zaparciom w ciąży.
Aby Twoja dieta w ciąży była prawidłowo zbilansowana, musisz dostarczyć organizmowi różnych składników odżywczych pochodzących z różnych pokarmów. To dlatego tak ważna jest różnorodność posiłków i obecność w nich produktów z 5 najważniejszych grup, do których zaliczamy:
Jedz mniej, ale za to częściej, ponieważ Twój ciążowy brzuch rośnie, ale żołądek pozostaje bez zmian. Dzięki mniejszym porcjom unikniesz uczucia przepełnienia i nieprzyjemnych konsekwencji jak zgaga lub niestrawność. Najlepiej, by były to 3 posiłki główne i 2 przekąski (pożywne drugie śniadanie i wartościowy podwieczorek). Pamiętaj, że maluszek w Twoim brzuchu potrzebuje regularnego odżywiania, dlatego staraj się jeść o stałych porach – zadbasz o odżywienie Twojego dziecka, a sama unikniesz lub zminimalizujesz problemy trawienne typowe dla okresu ciąży.
Jedz dla dwojga, a nie za dwoje. Uważnie komponując swój dzienny jadłospis, wybieraj wartościowe pokarmy bogate w składniki odżywcze, ważne w tym okresie rozwoju dziecka.
Ty i Twoje dziecko wymagacie odpowiedniego nawodnienia, dlatego w ciąży pij ok. 2-2,5 l płynów dziennie. Najlepsza będzie czysta woda. Unikaj słodkich napojów gazowanych, napojów słodzonych cukrem i słodzikami, a także zbyt dużej ilości soków. Odwodnienie może powodować bóle głowy, zaparcia.
Twoje dziecko i Ty macie teraz wyjątkowe wymagania żywieniowe. Nie zawsze zbilansowana dieta okazuje się być wystarczająca, dlatego w razie potrzeby warto wesprzeć się suplementacją. Odpowiednią podaż istotnych dla rozwoju dziecka składników, w tym kwasu DHA, kwasu foliowego czy żelaza, zapewnią preparaty przeznaczone dla przyszłych mam. O pomoc w wyborze odpowiedniego preparatu poproś swojego lekarza.
Mówiąc o diecie w ciąży, nie mamy na myśli diety odchudzającej! To jeden z tych okresów w życiu, w którym powinnaś o niej zapomnieć. Diety odchudzające mogą prowadzić do niedoborów kluczowych dla rozwoju dziecka składników odżywczych. To nie czas na głodówki - nawet jeśli spokojnie wytrzymasz bez śniadania czy obiadu, głodny może się czuć mieszkaniec Twojego ciążowego brzuszka. Przez 9 miesięcy jesteś jego jedynym „dostawcą” pożywienia, dlatego zadbaj o regularność w spożywaniu posiłków.
Pamiętaj
Chociaż spożycie ryb zalecane jest ze względu na wysoką zawartość kwasu DHA, niektóre z nich powinnaś wykluczyć z diety w ciąży ze względu na zawartość szkodliwej rtęci. Zwróć uwagę na źródła pochodzenia ryb, wybieraj młode, niewielkie, niehodowlane okazy.
Zaparcia w ciąży może złagodzić dieta bogata w warzywa.
A. PRAWDA
B. FAŁSZ
Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.
Warzywa są bogatym źródłem błonnika roślinnego, który wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Jest odporny na działanie enzymów trawiennych, dlatego „wymiata” z jelit niepotrzebne resztki pokarmu. Zwiększa także masę treści pokarmowej. Warto pamiętać, by dietę bogatą w błonnik uzupełniać odpowiednią ilością płynów.
Niestety, to nie jest poprawna odpowiedź.
Warzywa są bogatym źródłem błonnika roślinnego, który wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Jest odporny na działanie enzymów trawiennych, dlatego „wymiata” z jelit niepotrzebne resztki pokarmu. Zwiększa także masę treści pokarmowej. Warto pamiętać, by dietę bogatą w błonnik uzupełniać odpowiednią ilością płynów.
Jedzenie ryb w ciąży jest korzystne dla rozwoju mózgu dziecka.
A. PRAWDA
B. FAŁSZ
Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.
Ryby morskie i słodkowodne są ważnym składnikiem zdrowej diety. Są one – zwłaszcza tłuste ryby morskie – bogatym źródłem nienasyconych kwasów omega-3, wśród nich kwasu DHA odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka. Zaleca się, by również podczas ciąży spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Należy jednak uważnie dobierać rybne menu, unikając dużych ryb drapieżnych, w których długo kumulowały się zanieczyszczenia, m.in. rtęć. Unikaj także powszechnie dostępnej, na szczęście coraz mniej popularnej pangi.
Niestety, to nie jest poprawna odpowiedź.
Ryby morskie i słodkowodne są ważnym składnikiem zdrowej diety. Są one – zwłaszcza tłuste ryby morskie – bogatym źródłem nienasyconych kwasów omega-3, wśród nich kwasu DHA odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka. Zaleca się, by również podczas ciąży spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Należy jednak uważnie dobierać rybne menu, unikając dużych ryb drapieżnych, w których długo kumulowały się zanieczyszczenia, m.in. rtęć. Unikaj także powszechnie dostępnej, na szczęście coraz mniej popularnej pangi.
Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.
Mleko, a także jego przetwory, takie jak jogurty, kefiry, twaróg, sery białe i żółte, są istotnym elementem – ale nie podstawą! – diety przyszłej mamy. Spożywanie ok. 3 porcji produktów mlecznych zaleca się jako źródło wapnia, niezbędnego do budowy kości. Jeśli nie możesz spożywać mleka , postaraj się zapewnić w diecie odpowiednią ilość wapnia pochodzącego z innych źródeł. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wybieraj produkty nisko- lub bezlaktozowe. Nie kieruj się przy tym modą, jeśli możesz spożywać “zwykłe” mleko.
Niestety, to nie jest poprawna odpowiedź.
Mleko, a także jego przetwory, takie jak jogurty, kefiry, twaróg, sery białe i żółte, są istotnym elementem – ale nie podstawą! – diety przyszłej mamy. Spożywanie ok. 3 porcji produktów mlecznych zaleca się jako źródło wapnia, niezbędnego do budowy kości. Jeśli nie możesz spożywać mleka , postaraj się zapewnić w diecie odpowiednią ilość wapnia pochodzącego z innych źródeł. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wybieraj produkty nisko- lub bezlaktozowe. Nie kieruj się przy tym modą, jeśli możesz spożywać “zwykłe” mleko.
Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.
Spożycie surowych jaj może być przyczyna zatruć pokarmowych, w tym ciężkich zatruć wywołanych obecnością groźnych bakterii salmonelli. Unikaj zatem wszelkich potraw, w składzie których znajdują się surowe jaja – takich jak kogel-mogel czy domowy majonez. Jaja przygotowane w odpowiedni sposób - ugotowane lub usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu – dostarczą Ci cennych składników odżywczych, w tym białka i żelaza.
Niestety, to nie jest poprawna odpowiedź.
Spożycie surowych jaj może być przyczyna zatruć pokarmowych, w tym ciężkich zatruć wywołanych obecnością groźnych bakterii salmonelli. Unikaj zatem wszelkich potraw, w składzie których znajdują się surowe jaja – takich jak kogel-mogel czy domowy majonez. Jaja przygotowane w odpowiedni sposób - ugotowane lub usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu – dostarczą Ci cennych składników odżywczych, w tym białka i żelaza.
Dieta oparta wyłącznie na warzywach jest korzystna dla kobiet w ciąży.
A. PRAWDA
B. FAŁSZ
Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.
Dla kobiet w ciąży najkorzystniejsza jest zróżnicowana dieta, zawierająca produkty ze wszystkich najważniejszych grup pokarmowych i prawidłowo zbilansowana pod względem zawartości składników odżywczych. Wszelkie diety, nawet te zgodne z zasadami zdrowego żywienia, poprzez wykluczenie z jadłospisu niektórych składników mogą powodować niedobory energii oraz ważnych dla rozwoju dziecka witamin lub składników mineralnych. Dlatego na czas ciąży żadne specjalne diety nie są wskazane.
Niestety, to nie jest poprawna odpowiedź.
Dla kobiet w ciąży najkorzystniejsza jest zróżnicowana dieta, zawierająca produkty ze wszystkich najważniejszych grup pokarmowych i prawidłowo zbilansowana pod względem zawartości składników odżywczych. Wszelkie diety, nawet te zgodne z zasadami zdrowego żywienia, poprzez wykluczenie z jadłospisu niektórych składników mogą powodować niedobory energii oraz ważnych dla rozwoju dziecka witamin lub składników mineralnych. Dlatego na czas ciąży żadne specjalne diety nie są wskazane.
Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.
Witamina D, zwana także “słoneczną witaminą”, jest niezwykle istotna m.in. dla budowy kości czy kształtowania się układu odpornościowego maleństwa. Niestety, ze względu m.in. na pogodę przez większą część roku, konieczność ochrony skóry przed promieniowaniem UV oraz trudności w zapewnieniu odpowiedniej ilości witaminy D wraz z codzienną dietą, jej niedobory dotyczą większości z nas. Zaleca się przyjmowanie przez przyszłą mamę witaminy D w postaci suplementów diety, w ilości 800-1000 j.m. na dobę, od początku drugiego trymestru.
Niestety, to nie jest poprawna odpowiedź.
Witamina D, zwana także “słoneczną witaminą”, jest niezwykle istotna m.in. dla budowy kości czy kształtowania się układu odpornościowego maleństwa. Niestety, ze względu m.in. na pogodę przez większą część roku, konieczność ochrony skóry przed promieniowaniem UV oraz trudności w zapewnieniu odpowiedniej ilości witaminy D wraz z codzienną dietą, jej niedobory dotyczą większości z nas. Zaleca się przyjmowanie przez przyszłą mamę witaminy D w postaci suplementów diety, w ilości 800-1000 j.m. na dobę, od początku drugiego trymestru.
Poprawne odpowiedzi:
Niepoprawne odpowiedzi:
Gratulujemy!
Znacznie poszerzyłaś swoją wiedzę na temat okresu ciąży.
Gratulujemy!
Znacznie poszerzyłaś swoją wiedzę na temat okresu ciąży.
Droga Mamo!
Warto, abyś uzupełniła swoją wiedzę.
Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zamówienie przydatnych porad od BebiKlubu. Kliknij w ten link, aby potwierdzić ich zamówienie.