Jadłospis w ciąży ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka i jego zdrowia w przyszłości. To czas, w którym należy zwracać szczególną uwagę na regularność i zbilansowanie posiłków. Jakie są zasady prawidłowego odżywiania w czasie ciąży i jakich produktów nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie kobiety w ciąży?
Co znajdziesz w tym artykule:
Właśnie teraz zaczyna się 1000 pierwszych dni życia Twojego dziecka, podczas których maluszek intensywnie się rozwija, dojrzewa jego układ pokarmowy i programuje się metabolizm. To, jak odżywiasz się już na etapie ciąży ma wpływ na obecne i przyszłe zdrowie dziecka.
Dieta w ciąży
Pamiętaj, że będąc w ciąży przybierasz na masie ciała, a nie tyjesz.
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać niezbędne składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne, dlatego bardzo ważne jest uwzględnienie w nim wszystkich grup produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby i zdrowe tłuszcze. Prawidłowa dieta ciężarnej to przede wszystkim regularność i zbilansowanie posiłków. Pamiętaj, że już w I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię wzrasta w stosunku do okresu przed ciążą (+85 kcal). W kolejnych trymestrach zapotrzebowanie na energię nadal rośnie. W II trymestrze zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 285 kcal, natomiast w III trymestrze dieta powinna być bogatsza o 475 kcal w stosunku do okresu przed ciążą. Zdrowa i zbilansowana dieta w ciąży wspiera zdrowie Twoje i dziecka, pozwoli też szybciej wrócić do formy po porodzie.
Zwiększenie masy ciała w czasie ciąży wiąże się z licznymi procesami, które zachodzą w organizmie kobiety. Zapas tłuszczu, gromadzący się w tym czasie, to tylko część „dodatkowych kilogramów” – jest to tzw. magazyn energii, z którego będziesz czerpała np. podczas karmienia piersią.
Zbilansowana dieta w ciąży powinna zawierać przede wszystkim dobrej jakości produkty białkowe (dobrej jakości mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych), węglowodany złożone oraz tłuszcze nienasycone. Istotne są również składniki mineralne i witaminy takie jak: magnez, wapń, żelazo, cynk, jod oraz witaminy: A, D, C, E, witaminy grupy B oraz kwas foliowy.
10 zasad prawidłowej diety w ciąży
Witaminy dla kobiet w ciąży: co i kiedy przyjmować?
Przejdź do artykułuJedz regularnie, najlepiej 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Regularne posiłki pomogą opanować poranne nudności i ograniczyć napady głodu.
Jedz warzywa lub owoce do każdego posiłku, błonnik pokarmowy pozwoli uniknąć nieprzyjemnych zaparć. Skropienie oliwą warzyw i owoców pozwoli na lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu do organizmu. W II i III trymestrze jedz ok. 400 g warzyw i 400 g owoców dziennie. Pamiętaj, o urozmaiceniu.
- Jedz dla dwojga, nie za dwoje.
- Zacznij dzień od obfitego śniadania, najlepiej bogatego w produkty białkowe i węglowodany złożone.
- Wybieraj zdrowe tłuszcze nienasycone, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 tłuszcze roślinne (m.in. oliwę z oliwek, olej rzepakowy).
- Stawiaj na zdrowe przekąski, pomiędzy posiłkami jedz warzywa, owoce lub orzechy.
- Wybieraj produkty najwyższej jakości.
- Pij dużo płynów około 2,3 l dziennie. Odpowiednie nawodnienie organizmu mobilizuje do pracy nerki, wspomaga oczyszczanie z toksyn i ułatwia przemianę materii. Do gaszenia pragnienia wybieraj wodę.
- Nie zapominaj o myciu produktów, z których przygotujesz potrawy, a także dbaj o czystość naczyń i sprzętów kuchennych, które miały kontakt z surowym mięsem, jajami i rybami.
Prawidłowa dieta w czasie ciąży powinna zapewnić zdrowie nie tylko przyszłej mamie, ale przede wszystkim rosnącemu dziecku. Zwracaj szczególną uwagę na to, co jesz i zadbaj o pełnowartościową i zbilansowaną dietę w tym szczególnym dla Ciebie okresie.
Tagi: co jeść w ciąży, dieta w ciąży, dieta kobiety ciężarnej, co można jeść w ciąży, składniki odżywcze w ciąży